www.lib.ugent.be
HOMEPAGE   GEBOUW   RESTAURATIE   OMTRENT DE BOEKENTOREN   IN DE BOEKENTOREN   ARCHIEF   CONTACT   EN  

BOUWMEESTER
INGEDIENDE PROJECTEN
ROBBRECHT EN DAEM
SPONSORING
RESTAURATIE BOEKENTOREN, STAND VAN ZAKEN
ONDERGRONDS DEPOT
MASTERPLAN GOEDGEKEURD
TESTVERDIEPING
HET TESTEN IS BEGONNEN
HET BOUWTEAM
DE RUNENLEESSTER IS VERHUISD
DE BINNENTUIN
ONDER HET GEBOUW DOOR

RESTAURATIE

TESTVERDIEPING

Van de Velde hield reeds bij de bouw  rekening met de lichtinval in de  Boekentoren. Zo is de handschriftenzaal op het noorden gericht en is de enige zijde van de toren waar het licht rechtstreeks op de boeken valt ook noordelijk. Oost en west valt het licht op de zijpanelen van de boekenrekken en in het zuiden houden de trap en de lift het zonlicht buiten.

Helaas is dit niet voldoende voor een goede bewaring van erfgoed, of van wat ooit erfgoed worden zal.

Daarom stelde Robbrecht en Daem een box in box principe voor  wat ook in het Felixarchief werd toegepast.
Om deze klimaatboxen te kunnen uittesten, is  er een lege verdieping nodig. Voor 1,5 km boek moest dus  plaats gezocht worden en voldoende handen om te verhuizen. 
   

Een perfecte voorbereiding van het verhuisteam, dat elke stap grondig bekijkt  en een enthousiaste ketting  van magazijniers zorgden voor een snel en efficiënt verloop. 44 lopende meter per uur werd op 7 halve dagen van plus 19 naar – 1 vervoerd en meteen weer beschikbaar gemaakt.  Straffer dan echte verhuizers zelfs....
  

Betekent dit nu dat  alles aan dit tempo kan verhuisd worden? Helaas niet want er is een inhaalmanoeuvre nodig om de 48 km boeken te ontstoffen en beter zuurvrij te bewaren en dat kost tijd en... veel handen. 

  






 
 

 





Het Métier