www.lib.ugent.be
HOMEPAGE   HISTORIEK   RESTAURATIE   BEELD   ARCHIEF   CONTACT   EN  

BOUWMEESTER
HET PROJECTTEAM
TOREN EN BETON
ONDERGRONDS DEPOT
DE BINNENTUIN
SPONSORING
RESTAURATIE BOEKENTOREN, STAND VAN ZAKEN
HET TESTEN IS BEGONNEN
DE RUNENLEESSTER IS VERHUISD
ONDER HET GEBOUW DOOR
photo THE ARCHITECT'S NEWSPAPER JULY 27, 2011

 

RESTAURATIE

Dat de Boekentoren dringend aan restauratie toe is wist men al lang. In de jaren 80 trok Norbert Poulain de aandacht op het  gebouw en slaagde er in om het in 1992 op de lijst van te beschermen monumenten te plaatsen.
  
De ommekeer die leidde naar de uiteindelijke restauratie kwam tien jaar later toen AndrĂ© Singer op 22 oktober de plannen van Henry van de Velde kocht bij Henri Godts in Brussel. Bij een eerste bezoek aan het gebouw dat hij enkel kende van de plannen, was hij meer dan verbaasd over de foute ingrepen maar nog meer over de sterkte van het gebouw. Jarenlang zou hij achter de schermen werken om die voor hem zo perfecte Boekentoren te laten restaureren. Hij liet een studie uitvoeren die opsomde wat er fout was gegaan en wat de kostprijs was om het te laten herstellen. In 2003 werd dit op 41 miljoen euro geschat. Een bedrag waar je niet zomaar van het bestuur een ja op krijgt...
  
Het bleef dan ook even stil rond de Boekentoren. Alhoewel. In 2004 gaf de vakgroep Architectuur en Stedenbouw de studenten tijdens hun Jokerweek de opdracht om een branding te doen voor de Boekentoren. De winnende groep maakte een kinderboekje en gaf de Boekentoren meteen ook een gezicht dat overal te zien was tijdens de Monumentenstrijd in 2006/2007

     
Fientje Moerman, die de Boekentoren als kind en als student van binnen en van buiten kende, deblokkeerde de tijdelijke stilte rond een mogelijke restauratie en gaf de opdracht tot een second opinion, een tweede degelijke studie die de prijs 1 miljoen lager schatte.
   
De doorslaggevende  dag was 16 September 2005, toen de toenmalige rector AndrĂ© De Leenheer een ja kreeg op de twee vragen die hij aan zijn (laatste) Raad van Bestuur stelde; of ze het gebouw erkende als een belangrijke architecturale landmark en of ze akkoord ging met een lening om het gebouw te restaureren. Na die dubbele "ja" was het de beurt aan de Vlaamse Bouwmeester.